Wat is gehoorverlies?

Ontdek alles over gehoorverlies en hoe de behandeling ervan bijdraagt aan een goede gezondheid.

Er is sprake van gehoorverlies wanneer iemand moeite heeft om geluiden op een normaal niveau te horen.

Eén op de vijf mensen wereldwijd heeft een vorm van gehoorverlies. Ons vermogen om te horen verandert naarmate we ouder worden: ongeveer 1 op de 10 mensen ervaart een gehoorverlies op de leeftijd van 60 jaar, maar 6 op de 10 ervaart een gehoorverlies op de leeftijd van 90 jaar.*

Symptomen van gehoorverlies?

Gehoorverlies kan moeilijk zelf te diagnosticeren zijn, omdat de meeste symptomen van gehoorverlies zich geleidelijk ontwikkelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste tekenen van gehoorverlies om op te letten.
1
Moeite om anderen te verstaan, vooral in mensenmassa's of andere achtergrondgeluiden.
2
Anderen vaak vragen om te spreken of zichzelf te herhalen.
3
Regelmatig het volume van de televisie of radio harder zetten.
4
Zich terugtrekken uit gesprekken of sociale situaties vermijden.

Wat veroorzaakt gehoorverlies?

Het meeste gehoorverlies ontstaat door beschadigde haarcellen in het binnenoor, in het slakkenhuis. Deze kleine haarcellen detecteren geluidsgolven. Het slakkenhuis wordt vaak minder gevoelig voor geluiden naarmate we ouder worden, dus we verliezen wat gevoeligheid en ons gehoor gaat achteruit. 

In andere gevallen kan gehoorverlies ontstaan door langdurige blootstelling aan harde geluiden, genetische factoren, lichamelijk letsel, ziekte of infectie.

Welke problemen kan gehoorverlies veroorzaken?

Omdat gehoorverlies communicatie met anderen bemoeilijkt, kan het ertoe leiden dat mensen minder sociale activiteiten ondernemen. Dit kan de kwaliteit van uw leven beïnvloeden en tot isolatie leiden.

Gehoorverlies is vaak een probleem als mensen ouder worden. Omdat gehoorverlies het moeilijker maakt om sociaal te zijn en actief te blijven, kunnen mensen met gehoorverlies minder dingen doen die ze leuk vinden en hebben ze een gebrek aan stimulatie, wat kan leiden tot eenzaamheid. Om deze redenen geldt: hoe eerder gehoorverlies wordt aangepakt en behandeld, hoe beter.

Soorten gehoorverlies

Perceptief gehoorverlies

Dit is de meest voorkomende vorm van gehoorverlies en treedt op wanneer het binnenoor of de gehoorzenuw beschadigd is. In de meeste gevallen is het permanent.

1. Gehoorzenuw
2. Binnenoor

Geleidingsverlies

Als geluid niet van het buitenoor naar het binnenoor kan worden doorgegeven, wordt dit geleidingsverlies genoemd. Dit kan worden veroorzaakt door een verstopping zoals een infectie of samengeperst oorsmeer. Het kan ook komen door schade aan het trommelvlies of de gehoorbeentjes in het middenoor. In veel gevallen kan het medisch worden behandeld.

1. Buitenoor
2. Middenoor

Gemengd gehoorverlies

Hiervan is sprake als er zowel perceptief gehoorverlies als geleidingsverlies optreedt in hetzelfde oor. De behandeling van de geleidingscomponent kan het gehoorverlies helpen verminderen, maar het perceptieve gehoorverlies zal hoogstwaarschijnlijk blijven bestaan.


1. Slakkenhuis

Doe onze gratis online gehoortest

Verhalen van mensen met gehoorverlies

A man called Dietmar Ludewig working with his hands.

Wanneer ik communiceer met klanten en architecten is het heel belangrijk voor mij om te begrijpen wat er wordt gezegd. (...) dankzij Bernafon hoortoestellen kan ik weer normaal waarnemen wat er gesproken wordt.

Dietmar Ludewig

Onafhankelijke ambachtsman, Zwitserland

A man called John Guttink seen from the side.

Zonder Bernafon hoortoestellen zou ik niet kunnen vliegen, omdat ik niet zou kunnen communiceren met de copiloot of de toren, en deze hobby zou voor mij niet mogelijk zijn.

John Guttink

Amateurpiloot, Nederland

A man called Jean François Bérard seen in profile.

Beetje bij beetje hoor ik steeds beter, ik ben goed aangepast aan het dagelijks leven en aan het werken met mensen.

Jean-François Bérard

Chef-kok, Frankrijk

*Wereldrapport over horen. Genève: Wereldgezondheidsorganisatie, 2021. Licentie: CC DOOR-NC-SA 3.0 IGO.