Uw eerste dagen met nieuwe hoortoestellen

Leer hoe u een goede start kunt maken met uw nieuwe hoortoestellen met onze deskundige tips en trucs.

De eerste paar weken met uw nieuwe hoortoestellen zijn erg belangrijk.

Wennen aan nieuwe hoortoestellen kan een uitdaging zijn. Als dit uw ervaring is, maak u dan geen zorgen - het duurt niet lang. Volg ons deskundige advies om u te helpen wennen aan uw hoortoestellen.

9 tips voor een goede start met uw nieuwe hoortoestellen

1

Begin waar het rustig is.

Draag uw hoortoestellen de eerste dagen thuis of in een andere rustige omgeving, zodat u kunt wennen aan de hoortoestellen en de nieuwe geluiden om u heen.

U zult veel meer geluiden horen dan vroeger - lopende kranen, krakende trappen, het gerinkel van bestek. U vraagt u vaak af of de wereld echt klinkt zoals u hem nu hoort.

2

Verhoog de draagtijd geleidelijk.

Veel meer geluid horen is geweldig, maar het kan ook vermoeiend zijn.

Draag uw hoortoestellen de eerste dag een paar uur en verhoog daarna geleidelijk de tijd dat u ze elke dag draagt.

3

Wen aan uw stem en voetstappen.

In het begin kunt u merken dat uw aandacht wordt getrokken door uw eigen stem of voetstappen, omdat deze worden versterkt door uw hoortoestellen. Hierdoor vallen ze in het begin meer op. Het duurt echter even voordat uw hersenen zich hebben aangepast en dan merkt u deze geluiden niet meer op.

Hardop lezen kan u helpen om te wennen aan het geluid van uw eigen stem.

4

Gebruik uw hoortoestellen consequent.

Het is belangrijk om uw hoortoestellen zoveel mogelijk te dragen. De voordelen van hoortoestellen komen alleen volledig tot hun recht bij regelmatig gebruik, zelfs als ze in het begin een beetje vreemd aanvoelen.

Draag ze in huis en in alledaagse situaties. De nieuwe geluiden zullen je in het begin misschien verrassen, maar zullen snel een natuurlijk onderdeel van uw leven worden.

U kunt ook de tv aanzetten en naar uw favoriete programma kijken, winkelen, wandelen - over het algemeen kunt u uw leven leiden zoals u normaal zou doen als u uw hoortoestellen draagt.

5

Neem pauzes als u ze nodig heeft.

Als het dragen van uw hoortoestellen een beetje te intens wordt of als u zich overweldigd voelt, is het goed om ze uit te doen als u een pauze van het geluid nodig hebt.

Voel u in de tussentijd niet onder druk gezet als u zich in het begin een beetje ongemakkelijk voelt in bepaalde situaties - doe ze gewoon uit en doe ze weer aan zodra u er klaar voor bent.

6

Stel een routine vast.

Wennen aan hoortoestellen gaat snel als u er eenmaal een gewoonte van maakt - dan worden ze gewoon onderdeel van uw dagelijks leven.

Misschien vergeet u ze wel helemaal te dragen. Als dit gebeurt, kunt u een briefje op uw nachtkastje leggen of een herinnering in uw telefoon zetten.

Meestal doen mensen ze 's avonds uit als ze naar bed gaan. Als u ze elke avond op dezelfde plek legt, wordt het vanzelfsprekend om ze uit en aan te doen. Uw nachtkastje is een goede plek om ze 's nachts te bewaren.

U moet uw hoortoestellen regelmatig schoonmaken, en het is een goed idee om dit 's ochtends of op een ander vast tijdstip te doen, zodat u het zich gemakkelijk kunt herinneren.

Hoortoestellen reinigen en verzorgen

7

Spreek mensen persoonlijk en aan de telefoon.

Met uw nieuwe hoortoestellen wordt spraak duidelijker en kunt u gemakkelijker deelnemen aan gesprekken - maar het vergt oefening.

Praten met andere mensen, zowel face-to-face als aan de telefoon, is een lonende ervaring voor de meeste nieuwe hoortoestelgebruikers. Ineens is spraak duidelijker en is het misschien makkelijker om gesprekken te volgen.

Als uw gehoorverlies ernstig is, heeft u misschien een tijdlang telefoongesprekken vermeden. Persoonlijke gesprekken kunnen comfortabeler zijn, omdat u de gebaren en lichaamstaal van de ander kunt lezen. Telefoneren is iets anders, maar nogmaals, het is een inspanning die zowel de moeite waard als belangrijk is voor het opbouwen en verbeteren van sociale contacten - en met hoortoestellen kan het veel gemakkelijker voor u zijn.

Dus bel uw vrienden, nodig ze uit of reserveer een tafel in je favoriete restaurant.

8

Geniet van uitgaan.

Terwijl u aan uw hoortoestellen went, is het belangrijk om de wereld te gaan verkennen.

Sommige lawaaierige situaties kunnen nog steeds een uitdaging zijn als u nog moet wennen aan uw hoortoestellen. Als u uit eten gaat, kunt u een tafel vragen in een rustig gedeelte, weg van de keuken, om het achtergrondlawaai te beperken. Als u moeite heeft met horen, houd dan oogcontact tijdens gesprekken en probeer u te concentreren op de communicatie met de persoon die het dichtst bij u staat.

Als u naar het theater, lezingen, concerten of films gaat, vraag dan of er een ringleiding-, infrarood of FM-systeem beschikbaar is. Dan kunt u mogelijk uw hoortoestellen aansluiten op deze systemen om het geluid direct in uw hoortoestellen te horen.

9

Ga naar een vervolgafspraak.

Uw nieuwe hoortoestellen moeten misschien worden afgesteld - vooral in het begin.

Uw audicien zal u waarschijnlijk vragen terug te komen voor een vervolgafspraak. Hier worden uw hoortoestellen afgesteld op basis van uw ervaringen tot nu toe.

Praat met uw audicien over de situaties die voor u het moeilijkst zijn.

Gebruik deze gelegenheid om vragen te stellen en problemen te bespreken. Het kan handig zijn om uw agenda - en ook een naast familielid of vriend - mee te nemen naar uw afspraken; misschien hebben zij ook iets belangrijks aan uw gehoor opgemerkt.

Stel vragen om er zeker van te zijn dat u begrijpt hoe u uw hoortoestellen het beste kunt gebruiken.