" "
Foto van een deel van de tijdlijn van de bedrijfsgeschiedenis van Bernafon (1946 tot 1992) tentoongesteld op het hoofdkantoor

Geschiedenis Bernafon

Het verhaal van Bernafon begint in 1946, het moment dat onze oprichters hun missie naleefden, om mensen in staat te stellen beter te horen en te communiceren. Vandaag de dag zetten we die traditie voort met passie, technologische competentie en betrokkenheid bij partnerships.

Belangrijkste mijlpalen

Oude zwart-witfoto van Bernafons eerste fabriek in Flamatt, bij Bern, Zwitserland, 1925

1946 - 1974

Een Zwitserse leider in hoorzorg

Het begon allemaal in Zwitserland toen de jonge Hans Gfeller Jr., een technische student, de hoortoestellen van zijn vader in zijn handen kreeg en besloot om zijn eigen hoortoestel te bouwen.

1946

Het startpunt

Met twee fabrieken in de omgeving van Bern, was Gfeller AG een telecommunicatiebedrijf dat vooral bekend was om zijn telefoons. Hoewel succesvol, bleef het management altijd uitkijken naar mogelijkheden voor uitbreiding. De grote doorbraak kwam toen de eigenaar van het bedrijf, Hans Gfeller Sr., thuiskwam van een reis naar de VS met een gloednieuw hoortoestel. Zijn zoon, Hans Gfeller jr., was er bijzonder in geïnteresseerd. Maar in plaats van te bewonderen wat op dat moment de beste audiologie-technologie was, pakte hij een schroevendraaier en haalde het toestel stukje voor stukje uit elkaar. Kort daarna begon hij met de ontwikkeling en verkoop van zijn eigen geluidsversterkingsapparaten via het familiebedrijf.

 • Groepsfoto, rond 1946

  Een bezoek van de Zwitserse post-, telefoon- en telegraafdienst (PTT), een zakelijke klant. Hans Gfeller Sr. is de vijfde van rechts.

 • Oude zwart-wit portretten van de lachende Hans Gfeller Jr. en Hans Gfeller Sr., met hoortoestel, 1946

  Hans Gfeller Jr. & Hans Gfeller Sr., met hoortoestellen

December


“Een contract is gesloten met A. Kunz & Co, Zürich, en E. Singer, Bern, voor de levering van 250 3-buizenversterkers voor slechthorenden, tegen een verkoopprijs van 128 Zwitserse Francs, de productiekosten inclusief tests en constructie ongeveer 76 Francs. Een eerste model wordt voltooid en zal in de komende dagen klaar zijn.”

Notulen van de raad van bestuur, 20 december 1946.

1949

Een onmiddellijk wereldwijd succes

De belangstelling voor de Gfeller hoortoestellen nam ook buiten Zwitserland snel toe. In 1949 werden verkoopcontracten gesloten tot in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Een paar jaar later werd een eerste verkoopfiliaal geopend in Stuttgart, Duitsland.

 • Oude zwart-wit foto van man aan bureau die hoortoestellen van Bernafon test, rond 1950

  Hoortoestellen testen, circa 1950

 • Oude zwart-wit foto van drie arbeiders rond een tafel zittend die Bernafon hoortoestellen in elkaar zetten, rond 1950

  Hoortoestelproductie, circa 1950

1954

Van draagbaar tot achter het oor

Het eerste draagbare hoortoestel van Bernafon was een tweedelig toestel met buizenversterkers en een gloeidraadbatterij die de gebruikers in een apart doosje moesten meenemen. Toen transistors steeds kleiner werden, introduceerde Gfeller AG zijn eerste achter-het-oor toestellen.

mini_vakuumroehre_384x384

Ontwikkeling van mini vacuümbuizen- naar de transistorversterker (schaal: 1:2)

Oude foto van een kamer vol toegewijde werknemers in labjassen die werken aan de productie van Bernafon hoortoestellen, 1989

1975 - 1994

Uitbreiding en consolidatie

De economische crisis van 1973, gecombineerd met snelle technologische veranderingen, bepaalden de strategie van het bedrijf voor de daaropvolgende jaren. Om een plaats te veroveren in een steeds meer concurrerende markt, moest Gfeller AG - nog steeds voornamelijk een telecommunicatiebedrijf - al haar aandacht verleggen naar hoortoestellen.

1982

Introductie van de T-Serie

De T-serie, die als eerste was uitgerust met geïntegreerde schakelingen en twee kleine chips binnenin, bleek een doorslaand succes. Na verdere verfijning in de daaropvolgende jaren, was het product zo populair dat het in productie bleef tot 2002.

1987

Ascom fusie

Het bedrijf Gfeller fuseert met Autophon, Hasler en Zellweger en vormt Ascom. De nieuwe groep had 14.000 werknemers in dienst en was goed voor een jaaromzet van CHF 2,2 miljard.

Eerste digitale hoortoestel

Na vier jaar ontwikkeling was PHOX, het eerste digitaal programmeerbare hoortoestel ter wereld, gereed.

phox_tek_enduser_384x384

Eerdere apparaten moesten door een audicien handmatig met een schroevendraaier worden afgesteld. Met PHOX konden aanpassingen worden uitgevoerd met behulp van een programmeerunit waar een Intel-processor was ingebouwd. Aanpassingen konden worden uitgevoerd voor maximaal tien verschillende parameters.

phox_tek_enduser_384x384

Eerdere apparaten moesten door een audicien handmatig met een schroevendraaier worden afgesteld. Met PHOX konden aanpassingen worden uitgevoerd met behulp van een programmeerunit waar een Intel-processor was ingebouwd. Aanpassingen konden worden uitgevoerd voor maximaal tien verschillende parameters.

1989

Een belangrijke speler in de industrie

Met grote trots kon de bedrijfsleiding werknemers en aandeelhouders vertellen dat de nieuwe groep op de elfde plaats stond van 's werelds grootste telecommunicatiebedrijven.

1992

Overname hoortoestelactiviteiten Bosch

Het bedrijf groeide verder door de overname van de hoortoestelactiviteiten van de Duitse firma Robert Bosch GmbH. In datzelfde jaar opende het bedrijf een eigen verkoopafdeling in Berlijn.

1994

Verkoop van Ascom Audiosys aan William Demant Holding

In het kader van een nieuwe strategie die door de Ascom groep is bepaald, is besloten dat diverse activiteiten moeten worden afgestoten. De productie van hoortoestellen wordt vervolgens overgenomen door het Deense William Demant.

Foto van het hoofdkantoor van Bernafon in Bern, Zwitserland, op een zonnige dag

1995 - 2021

Op weg naar innovatie

Na de overname door William Demant Holding - met een kernactiviteit die sterk geworteld is in hoorzorg - werd begonnen met afstemming en samenwerking op het gebied van productie en logistiek. Productontwikkeling, marketing en verkoop bleven gescheiden en werden onafhankelijk uitgevoerd.

1995

De naam Bernafon en het nieuwe hoofdkantoor in Bern-Bümpliz

De verschillende divisies krijgen een nieuwe naam: ‘Bernafon’. Voor het eerst verbindt en verwijst Bernafon naar het product, de firma erachter en het gloednieuwe hoofdkantoor in Bern-Bümpliz.

Bernafon op weg naar innovatie


1999

Smile

Eerste volledig digitale hoortoestel

2002

Symbio

's Werelds eerste ChannelFree™ hoortoestel

2007

Brite

Bekroond ontwerp met externe speaker

2012

Chronos

Nano receiver-in-the-ear hoortoestel met feedback canceller

2018

Zerena

Eerste hoortoestel dat compatibel is met smartphones

2019

Viron

Eerste Li-ion oplaadbare hoortoestel

2019

Leox

Een True Environment Processing™ hoortoestel voor mensen met een zeer ernstig gehoorverlies

2020

Alpha

Eerste hoortoestel in de branche met Hybrid Technology™

2021

Nieuwe mogelijkheden in het vooruitzicht

Dankzij een duidelijke richting en focus op hoogwaardige producten, toonaangevende technologie en uitstekende ondersteuning, blijft Bernafon evolueren en haar marktaandeel vergroten. Door cliënt- en gebruikersbehoeften en verwachtingen in een veranderende branche, hebben we interessante jaren in het vooruitzicht.