" "
Glimlachende vrouw zittend op een bank omringd door echtgenoot en twee gelukkige kinderen, lezend op een tablet

Alles over gehoorverlies

Gehoorverlies wordt merkbaar wanneer geluid wordt gedempt waardoor het moeilijk wordt gesprekken te begrijpen of vogels te horen tsjilpen. Eén op de vijf personen ter wereld lijdt aan gehoorverlies. En voor mensen ouder dan 65 is het zelfs één op de drie.

Wat veroorzaakt gehoorverlies?

Gehoorverlies is normaal gesproken te wijten aan beschadigde haarcellen in het slakkenhuis. Naarmate we ouder worden, verliezen haarcellen een deel van hun functie en wordt het horen minder. In andere gevallen kan gehoorverlies voortvloeien uit een beschadiging van de hersenen, genetische aanleg of langdurige blootstelling aan lawaai.

Wat voor soorten gehoorverlies bestaan er?

Er zijn drie soorten gehoorverlies.

Perceptief gehoorverlies treedt op wanneer het binnenoor of de gehoorzenuw is beschadigd. Het is het meest voorkomende type gehoorverlies en is in de meeste gevallen permanent.

Conductief gehoorverlies ontstaat wanneer geluiden niet van het buitenoor naar het binnenoor kunnen. Dit kan zijn veroorzaakt door een blokkade zoals oorsmeer of beschadiging van het trommelvlies of de gehoorbeentjes. In veel gevallen is het tijdelijk en kan het medisch worden behandeld.

Gemengd gehoorverlies is wanneer zowel perceptief als conductief gehoorverlies tegelijkertijd in hetzelfde oor voorkomen. Behandeling van het conductieve gedeelte kan de mate van gehoorverlies helpen te verlichten, maar het onderliggende perceptieve gehoorverlies blijft.

Illustratie van geluidsgolf

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe gehoorverlies klinkt?

Misschien kent u iemand in uw familie of in uw omgeving die problemen heeft met zijn gehoor. De volgende geluidsvoorbeelden simuleren een van de meest voorkomende vormen van gehoorverlies: gehoorverlies in de hoge frequenties. Hoge tonen zijn moeilijker te horen. Hier kunt u het zelf uitproberen.

Simulatie starten

Wat zijn de signalen en symptomen van gehoorverlies?

Omdat de meeste gevallen van gehoorverlies zich geleidelijk ontwikkelen zijn de symptomen vaak lastig zelf vast te stellen. Voorbeelden van signalen die op gehoorverlies duiden zijn:

  • Moeite om anderen te begrijpen, met name in menigten of met andere achtergrondgeluiden
  • Anderen vaak vragen harder te spreken of zichzelf te herhalen
  • Vaak het volume van de televisie of radio harder zetten
  • Zich gewoonlijk terugtrekken uit gesprekken of het vermijden van andere sociale omgevingen

Wat voor soort problemen kan gehoorverlies veroorzaken?

Omdat gehoorverlies communicatie met anderen lastig maakt, ervaren sommige mensen gevoelens van eenzaamheid en isolatie. Gehoorverlies wordt ook geassocieerd met cognitieve achteruitgang. Hoe eerder dit wordt aangepakt en behandeld, des te beter.

Zittende vrouw met koptelefoon die de Bernafon online hoortest doet op een tablet

Denkt u dat u gehoorverlies heeft?

Doe nu onze online gehoortest.

Doe de gehoortest

Hoe kunnen hoortoestellen van Bernafon u helpen?

Bekijk verhalen van mensen die hun leven hebben veranderd met hoortoestellen van Bernafon.

Bernafon Alpha hoortoestelgebruiker (man) in gesprek met cliënt in metaalwerkplaats om de wens van zijn cliënt te begrijpen

"Perceptie is voor mij de doorslaggevende factor"

Dietmar L., zelfstandig ambachtsmanOntmoet Dietmar

Bernafon hoortoestelgebruiker en piloot John loopt weg van zijn kleine vliegtuigje na een vlucht met zijn copiloot

"Er is veel om je op te concentreren"

John G., pilootOntmoet John

Man die hoortoestellen van Bernafon draagt en als radio-omroeper werkt, zittend aan de desk van een radiostation, samen met een vrouw

"Alles klinkt zo helder"

Alan R., gemeenteraadslidOntmoet Alan

Hoe het pad naar beter kunnen horen eruitziet