[iframe width="560" height="315" data-category-consent="cookie_cat_marketing" data-consent-src="https://www.youtube.com/embed/uYXLk5dijDs?autoplay=1" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen][/iframe]
viron-muziek-experience

De werking van ChannelFree™ signaalbewerking in Bernafon hoortoestellen

Al sinds 2003 maakt Bernafon zeer succesvol gebruik van haar eigen gepatenteerde ChannelFree™ signaalbewerkingstechniek. Sindsdien vormt deze techniek vormt de basis voor elk Bernafon hoortoestel. De ChannelFree™ signaalbewerkingsstrategie is door de jaren heen geëvolueerd naar een systeem dat naadloos razendsnelle fluctuaties in het geluid op maat kan versterken. Op deze manier wordt spraak optimaal versterkt.

Zachte en harde klanken in een spraaksignaal wisselen elkaar razendsnel af. Niet iedere klank dient dezelfde hoeveelheid versterking te krijgen. Een luide \a\-klank heeft vaak minder versterking nodig dan bijvoorbeeld een zachte \f\-klank. ChannelFree™ stelt het hoortoestel in staat om ieder foneem (iedere klank) op maat te versterken. De huidige standaard in de hoortoestelindustrie is versterking op basis van syllabische compressie (d.w.z. op maat versterking per lettergreep). Bernafon biedt u echter, dankzij ChannelFree™, versterking op basis van fonemische compressie (op maat versterking per klank!).

ChannelFree™ scant het geluid 20.000 keer per seconde om te weten hoeveel energie het geluid heeft. Deze duizelingwekkende snelheid maakt een hoge mate van precisie mogelijk in het toewijzen van de juiste versterking. Gemiddeld worden zo’n 10 fonemen per seconde uitgesproken, dat betekent dus dat ieder foneem 2000 keer is geanalyseerd door ChannelFree™!

Naast de snelheid van ChannelFree™ is er nog een andere factor die bijdraagt aan de kwaliteit van de versterking, namelijk het niet opsplitsen van het geluid in kanalen.

In de hoortoestelindustrie is het gebruikelijk om de hoortoestelversterking over een aantal kanalen te verdelen en per kanaal afzonderlijk op maat gemaakte versterking aan te bieden. Bernafon doet dit met ChannelFree™ anders. De audicien die het hoortoestel aanpast, ziet in zijn scherm een matrix met instelbare frequentiegebieden. Deze zijn weergegeven alsof het als het ware kanalen zijn. In werkelijkheid wordt het geluid verdeelt over duizenden punten. De toegevoegde versterking per instelbaar frequentiegebied wordt dus uitgesmeerd over meerdere frequenties. Op deze manier wordt spectrale versmering van het geluid voorkomen. De karakteristieken van het originele geluid worden immers niet vertroebelt door het opknippen in meerdere kanalen. Hieronder treft u een illustratie van het verschil in output tussen ChannelFree versterking en meerkanaalsversterking.

channelfree-graphic

Het resultaat is dat geluid natuurlijk klinkt, spraakverstaan optimaal is en dat de boventonen van muziekinstrumenten natuurlijk worden weergegeven.

Lees meer over Channelfree™

Bernafon en muziek

In de voorgaande paragraaf is te lezen hoe ChannelFree™ precies werkt en wat de voordelen zijn voor met name spraakverstaan. Doordat ChannelFree™ spectrale versmering voorkomt, is het ook een uitermate geschikte strategie voor het versterken van muziek. Maar er is daarnaast nog meer dat Bernafon doet om muziek zo optimaal mogelijk te versterken.

Ieder hoortoestel bevat een A/D converter. Dit is het onderdeel van het hoortoestel dat het geluid dat door de microfoon is opgevangen (analoog), omzet naar een digitaal signaal. Voordat het geluid digitaal wordt gemaakt door de A/D converter, comprimeert het hoortoestel het geluid naar een outputwaarde van maximaal 95dB SPL. Dit is ruim voldoende voor de meeste situaties. Hoewel spraak een afwisseling kent van harde en zachte klanken, komt het geluid zelden boven 89 dB SPL uit wanneer iemand bijvoorbeeld hard schreeuwt. Een dynamisch bereik van 95 dB SPL is dus doorgaans ruim voldoende om het geluid zonder vervorming te ontvangen.

Muziek kent echter een veel groter dynamisch bereik dan spraak. Live muziek bereik makkelijk outputwaardes van 105 dB (A) met pieken van 120 dB (A) of zelfs hoger. Voor dit soort situaties schiet een dynamisch bereik tot 95 dB SPL te kort. Muziek kan gecomprimeerd, blikkerig en vervormd klinken zodra het te veel boven 95 dB SPL uitkomt.

Hier heeft Bernafon wat op verzonnen. In het zogeheten ‘Live Muziekprogramma’ in Zerena hoortoestellen is het dynamische bereik verhoogd naar 113 dB SPL. Hierdoor krijgt het geluid meer dynamiek, klinkt het voller en natuurlijker.

In onderstaande afbeelding is de hoortoesteloutput vergeleken tussen het Live Muziekprogramma en een regulier hoortoestelprogramma. Het plaatje maakt duidelijk dat een regulier programma te kort schiet bij het luisteren naar (live) muziek, terwijl het Live Muziekprogramma de output van het originele geluid veel beter kan evenaren.

muziek-programma

Lees meer over Bernafon en Muziek